De meest gedragen beugel is de slotjesbeugel. De slotjesbeugel wordt ook wel een vaste beugel genoemd. Een vaste beugel bestaat uit kleine metalen onderdelen (brackets). De brackets worden met lijm op je gebit bevestigd. De draad die hier doorheen loopt, wordt door middel van klepjes op hun plaats gehouden, zodat jouw tanden en kiezen uiteindelijk op de juiste plek komen.

Tijdens de start van je behandeling beginnen we met een heel dun draadje, zodat je kan wennen aan jouw beugel. De beugeldraadjes worden gedurende de behandeling steeds iets dikker, zodat je tanden steeds rechter komen te staan.

De eerste weken met je vaste beugel

Zodra jouw beugel is geplaatst, kan je in het begin last krijgen van gevoelige tanden. Je kunt niet meer normaal bijten en kauwen en je voelt dat alles een beetje los gaat staan. Dit gevoel duurt slechts enkele dagen tot maximaal een week. Het is belangrijk om in deze periode je gebit zoveel mogelijk te beschermen. Eet de eerste 2 dagen dus alleen zacht voedsel (brood zonder korstjes, soep, enz.). Ook kan de beugel in het begin blaartjes veroorzaken op de binnenkant van je lippen en wangen. Je krijgt wax mee om de scherpe delen van je beugel af te dekken. Bij het eten en tijdens het poetsen van je tanden moet je de wax eraf halen.

Eten en drinken met een slotjesbeugel

Je nieuwe beugel is kwetsbaar. De dunne beugeldraden kunnen verbuigen en de lijm die op jouw glazuur is aangebracht, is niet sterk. Anders krijgen we het er zelf niet meer vanaf! Het is daarom erg belangrijk om hard én kleverig voedsel zoveel mogelijk te vermijden. Denk hierbij aan lolly’s, noten, toffees, drop en ander hard en kleverig voedsel. Je kan wel harde appels, rauwkost en stokbrood eten, maar wel in stukjes.

Waar je ook goed op moet letten tijdens het dragen van je beugel, zijn conserveringsmiddelen. Dit is een stof die aan een product wordt toegevoegd om het product langer goed te houden. Denk hierbij aan frisdranken, waaronder Cola. Conserveringsmiddelen veroorzaken verkleuring van het glazuur en die moet je dus zoveel mogelijk laten staan. Het zou zonde zijn als bij het uithalen van de beugel het glazuur van je voortanden verkleurd blijkt.

Je beugel en gebit schoonmaken

Door de beugel is het schoonmaken van je gebit niet makkelijk. Tussen de brackets en langs het tandvlees blijven er voedselresten achter en ontstaat tandplak. Als je dit niet wegpoetst, krijg je na een tijdje lelijke verkleuringen van het glazuur. Deze verkleuringen gaan na het uithalen van de beugel helaas niet weg! Het is dan ook erg belangrijk om je gebit perfect schoon te houden. Je krijgt hierover een uitgebreide folder met duidelijke uitleg mee. Het is in het belang van je eigen gebit om deze folder goed door te nemen.

Wij adviseren je minstens 2 keer per dag en minimaal 2 minuten je tanden te poetsen. Gebruik ook je bijgeleverde borsteltje (ragertje) om hiermee onder de beugeldraden en tussen de tanden te komen om de eetresten weg te krijgen. Voordat je gaat slapen moet je met dit ragertje ook nog alle tussenruimtes schoonmaken.

 

 • Hoelang moet ik een vaste beugel dragen?

  Het is logisch dat je je dit afvraagt, maar het is erg lastig om dat vooraf te bepalen. Gemiddeld duurt een beugelbehandeling met een vaste beugel 2 tot 2,5 jaar. Bij een eerste intake zal de orthodontist een inschatting maken. Als jij je aan alle instructies en adviezen houdt, dan gaat het in ieder geval een stuk sneller!

 • Wat gebeurt er na mijn vaste beugelbehandeling?

  Je krijgt spalkjes achter je tanden. Dit zal in het begin even wennen zijn, maar hierna voel je er niks meer van. Deze spalkjes blijven zo lang mogelijk achter je tanden zitten, om het resultaat van jouw prachtige gebit te behouden.

 • Moet ik ook elastiekjes dragen?

  Bij de meeste behandelingen zullen er ook elastiekjes gedragen moeten worden. Hoe je ze moet dragen, wordt uitgelegd door de assistente.

 • Ik krijg gedurende de behandeling een spleetje tussen mijn tanden, wat nu?

  Dit is niet erg, dit komt vaker voor. Soms is dit nodig, om bijvoorbeeld ook de onderbeugel erbij te kunnen zetten. Aan het einde van de behandeling zijn jouw spleetjes verdwenen!