De activator (uitneembare beugel)

Je bent vast benieuwd naar hoe je de activator gebruikt en wat het precies is. We vertellen je daar graag meer over.

Je gebruikt de activator voor het corrigeren van een overbeet (ook wel ‘blokbeugel’ of ‘uitneembare beugel’ genaamd).  In een laboratorium wordt de beugel precies op maat gemaakt. De beugel stimuleert de groei van de onderkaak, waardoor boven- en ondergebit mooier boven elkaar komen te staan. Na correctie van de overbeet volgt doorgaans nog een behandeling met een vaste (slotjes) beugel. De activator is een beugel met snelle resultaten. Je gaat dus snel verschil zien.

Klik hier om direct een afspraak in te plannen

Beugel met snelle resultaten

De activator zorgt voor snelle resultaten. Het plaatapparaat is een kunstharsplaat die tegen het gehemelte aansluit. Bij de kiezen zitten klemmetjes zodat de plaat goed blijft zitten. Met behulp van bevestigde metalen duwveertjes kunnen tanden en/of kiezen verplaatst worden. Ook kan een schroefje worden geplaatst als de bovenkaak te smal is. Het schroefje is zo gemaakt dat het thuis kan worden aangedraaid. Zelf kun je er niet goed bij, maar wij leren één van de ouders of een handige broer of zus om de beugel strakker te zetten.

“De activator corrigeert een overbeet.“
Drs. Behnaz Ghaemian

Dragen en onderhouden van een activator

Het plastic bitje past maar op 1 manier. Aan het hoofdkapje zitten elastieken die je aan het bitje kunt vasthaken. In de gewenningsperiode is de kans groot dat je spanning ervaart. Dit verminder je door 2 elastiekjes aan elkaar te knopen. Je plaatst 1 elastiekje per kant. De elastieken slijten na een maand, maar deze vervang je eenvoudig.

In het begin moet je wennen. Dat is heel normaal. Het is daarom het beste om op vrijdagavond te beginnen. De eerste avond worden de voortanden gevoelig en slaap je slecht. Toch moet je doorzetten. De tweede nacht gaat het al beter en de derde nacht slaap je meestal weer normaal. Na een week ben je aan de nieuwe beugel gewend. Zo niet, dan moet je bellen.

De beugel draag je tussen de 12 en 14 uur per dag voor het beste resultaat. Je mag het dragen onderbreken, zolang je zorgt dat de uren worden gehaald. De meesten doen de beugel ’s avonds na het eten in en dragen de activator tot de volgende morgen. Kun je hem ’s avonds niet op tijd indoen, haal dan ’s middags de gemiste uren in.

Als je de beugel ’s ochtends uit doet, moet je hem goed schoonmaken met je tandenborstel en een beetje tandpasta. Overdag bewaar je de beugel droog en niet in een bakje met water. Na een tijdje krijg je hem niet goed meer schoon. Dit komt omdat er kalkaanslag uit het speeksel in het poreuze plastic trekt. Dit krijg je weg door de beugel een tijdje in een bakje met azijn te leggen.

Resultaat

Je behaalt een mooi resultaat met de activator. We zien de activator wel als een groei-beugel. De werking hiervan gaat minder snel dan sommige andere beugels. Je moet dus even geduld hebben. Draag je hem goed en is er voldoende groei, dan is de werking goed voorspelbaar. Gemiddeld is dat ½ mm per maand. Zijn er geen klachten meer, dan moet je om de 2 maanden voor controle komen. Bij iedere controle meten we of er voldoende vooruitgang is. Soms zetten we de beugel strakker of wordt er wat afgeslepen. Neem dus bij iedere controle je beugel mee.

Meer weten? Wij helpen je graag verder.

Maak een afspraak